18F2550 chip 

 

 

 

      PIC Microcontrollers

 

 

Al langere tijd gaat mijn interesse in de electronica uit naar de zogenaamde PIC microcontrollers. Dit zijn programmeerbare IC's. Deze PIC's kunnen het maken van electronische circuits aanzienlijk vergemakkelijken. In plaats van heel veel electronische onderdelen te gebruiken, kan een PIC een schakeling veel eenvoudiger maken.

Een nadeel is, dat een PIC geprogrammeerd moet worden om te werken. Hiervoor is een programmer nodig, die in veel gevallen zelf gemaakt kan worden. Er worden op het internet ook programmers aangeboden. Dit nadeel is ook een voordeel. Omdat de PIC geprogrammeerd wordt, is op een eenvoudige manier de functie van de schakeling te veranderen en is het niet nodig een geheel nieuwe schakeling te bouwen.

Onder menu 'Electronica' worden voorbeelden van programmers gegeven (PICkit2, GalvaWisp) en staan er allerlei links met betrekking tot PIC microcontrollers, voorbeelden, PDF bestanden en software. Ook wordt beschreven hoe printplaten gemaakt kunnen worden. Hiervoor worden fotogevoelige printplaten gebruikt, meestal enkelzijdig. Hiervoor is ook de layout van een schakeling noodzakelijk. Er zijn vrij veel freeware programma's. De layouts op deze website zijn gemaakt met Sprint-Layout van Abacom. Om de layouts te kunnen lezen, is deze software nodig. Er zijn veel projecten te vinden op het internet, waarbij de microcontroller een centrale rol speelt. Enkele projecten zijn ook op deze website te vinden. De layouts van de printplaten zijn te downloaden als PDF bestand of in Sprint-Layout formaat, bouwaanwijzingen en andere handleidingen.

De laatste tijd experimenteer ik ook met Arduino borden en programmering en Raspberry Pi.


De volgende handleidingen geven een goede introductie in het werken met PIC microcontrollers:

pdf-button30 PIC microcontroller projecten 

pdf-buttonPICkit2 handboek

pdf-buttonProton+ PICbasic handboek

pdf-buttonPIC projects handboek 

usbasp-kit

 

Naast de zgn. PIC-microcontrollers komen de AVR-chips van Atmel, zoals ATtiny en ATmega, in opmars. Hiervoor is een andere programmeer-unit en software nodig. Veel gebruikte software voor het schrijven van programma's is BASCOM-AVR. Maar ook andere, gratis software is via internet te vinden. Een handige programmeer-unit is de USBasp.