Soldeermasker aanbrengen


Printplaat reinigen


13Het oppervlak van de printplaat moet stof- en vetvrij zijn. Na het ontwikkelen de fotolak verwijderen met aceton of wasbenzine. De printplaat moet niet voorgeboord zijn.


 

 

 

 

 

Soldeerlak lamineren


00De doffe schutlaag verwijderen door aan beide zijde plakband te bevestigen en dan langzaam de schutlaag lostrekken. De soldeerlak op de rand van de printplaat plakken, maar nog niet helemaal aanbrengen. De rest van de soldeerlak wordt met een zachte borstel aangebracht. Dit voorkomt luchtbellen in de soldeerlak. Jammer genoeg is de soldeerlak niet overal meer verkrijgbaar. Het is een soort positief fotogevoelig laminaat.

 

03

 

Het geheel kan door een koud lamineerapparaat worden gehaald. Nu het lamineerapparaat laten opwarmen tot 125°C en de printplaat nu 2-3 keer door het apparaat halen. De soldeerlak zit nu vast op de printplaat zonder luchtbellen. De printplaat laten afkoelen. Voor een betere hechting kan men de printplaat laten schrikken (snel afkoelen).

 

 

06

 

 

 

 

 

 

Belichten


De belichting gebeurt ook met UV-licht. Hierbij is de belichtingstijd veel kritischer dan bij het aanbrengen van het circuit voor het etsen. De belichtingstijd is ongeveer de helft tot een derde van de tijd voor positieve ontwikkeling. Een belichting van ± 45 sec. zou voldoende moeten zijn, als met dezelfde belichtingsbron 1.5 minuten nodig zijn om het circuit voor het etsen aan te brengen. Dit moet proefondervindelijk worden vastgesteld en is afhankelijk van de UV-bron. Na het belichten de printplaat een half tot een heel uur laten rusten voordat het wordt ontwikkeld.

 

Ontwikkelen


13Voor het ontwikkelen de afdekfolie met een scherp mes of schaar aan de rand losmaken en verwijderen zonder de soldeerlak mee te nemen. Wanneer de folie correct belicht is, zal dat geen probleem zijn. De printplaat wordt nu ontwikkeld in een 1% natriumcarbonaat-oplossing van ongeveer 30-40 °C. Als de oplossing te geconcentreerd is, zal de soldeerlak loslaten van de printplaat. Beter een te lage concentratie met langere ontwikkeltijden dan een te hoge concentratie. De ontwikkeling kan worden versneld door met een kwast of zachte borstel het laminaat te verwijderen. Drogen van de printplaat kan door de printplaat in bakpapier door het lamineerapparaat te halen (10-20x). Hiermee bereikt men al een soort uitharding.

 

Uitharden


15Om een goede uitharding te krijgen, moet de printplaat weer met UV worden belicht. Dit duurt ± half tot één uur­. Wanneer de uitharding klaar is, zal de printplaat niet meer kleverig zijn. De soldeerlak is nu alleen nog te verwijderen met een scherp voorwerp.

 

 

 

 

 

 

acrobat button24Soldeerlak in PDF formaat