Check out this video of the Westerdijk Institute
Op 10 februari 2017 is het honderd jaar geleden, dat Johanna Westerdijk werd geïnaugureerd als eerste vrouwelijk hoogleraar in de wereld. Deze gebeurtenis wordt gevierd en 2017 is door het CBS uitgeroepen als 'Westerdijk jaar'. Zij was bovendien de eerste directrice van het instituut. Om haar te eren zal op 10 februari de naam en het logo van het CBS veranderen. Er worden verschillende events en symposia georganiseerd.
Het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute - een instituut van de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW) bevindt zich in Utrecht - onderhoudt een erkende collectie van levende filamenteuze schimmels, gisten en bacteriën.
Het onderzoeksprogramma van het instituut legt de nadruk op taxonomie en de evolutie van schimmels en op de functionele aspecten van biologie en ecologie, waarbij steeds meer gebruik wordt gemaakt van moleculaire en genomische technieken. Het instituut biedt werk aan ongeveer 70 medewerkers, waaronder zo'n 20 wetenschappers.
De collectie omvat meer dan 80.000 – 100.000 stammen van micro-organismen en representeert een groot percentage van soorten in het schimmelrijk, dat in vitro kan worden gehouden. Met het oog op de diversiteit van soorten is het één van de beste centra voor mycologisch onderzoek. De uitdaging voor de laboratorium-medewerkers en onderzoekers is het behouden van de originele karaktereigenschappen van deze micro-organismen. De toename van het aantal stammen in de collectie staat niet in verhouding met de toename van personeel. Het houden van schimmelstammen op agar is gereduceerd, terwijl steeds meer onderzoek wordt gedaan naar langetermijn opslag. De waarde van een collectie is niet alleen gebaseerd op de kwaliteit van de stammen, maar ook op de nauwkeurigheid van de data, die bij deze stammen hoort. De beschikbare databases geven toegang tot informatie over de stammen, maar biedt ook links naar literatuur en informatie, die in andere databases zijn opgeslagen. Westerdijk Institute is een expertise centrum, die adviseert op het gebied van mycologische problemen van wetenschappelijke, gezondheid gerelateerde en industriële aard. Het biedt verschillende services, waaronder identificatie, patent aanvragen en cursussen. Onderzoeksprojecten kunnen worden uitgevoerd voor en met derde partijen op basis van vertrouwelijkheid. Het instituut publiceert boeken, het journal 'Studies in Mycology', CBS Biodiversity Series en Persoonia.
Ik ben werkzaam binnen de afdeling "Origin of Pathogenicity in Clinical Fungi". De Duitse TV, ZDF besteedde aandacht aan dit fenomeen in hun programma "Abenteuer Wissen". Hieronder vind je aflevering, die toen is uitgezonden. Het is in het Duits, maar ik heb er Engelse ondertitels aan toegevoegd.